Corporația. Cu C mare.

Standard

Dacă detest acum ceva mai mult pe lume, în afară de consumerism, atunci e Corporația.

Corporația aia spălătoare de creiere și de identități. Vei spune că Corporația încurajează individualitatea, creativitatea și dedicația. Da și nu. Da, cât timp are de încasat ceva. Dar acceptarea asta se oprește atunci când încalci Procedura și în general bunul demers al lucrurilor fără de sens și de substanță.

Dacă Corporația spune că ești un om pozitiv și optimist, atunci deja vii cu Soluții. Te lauzi cu viața ta searbădă, plină de Mango și Zara, mergi la Mall, joci bowling și mai nou mergi în Pub-uri să cânți joi seară la karaoke.

Te distrezi la team-building-uri, râzi finuț în ședințe la glumele șefului. Faci poante după Procedură și nu deranjezi pe nimeni. Nu contrazici decât constructiv și cu argumente solide, evident după ce vii cu Soluții. Nu trimiți mail-uri decât cu copii care dansează inocent sau cu animăluțe pufoase.

Dacă colega de la departamentul X are unghiile roz și ascultă house, nu îi spui în față că e o cretină și că te ștergi la fund cu principiile ei de viață. O accepți așa cum e ea și faceți schimb de like-uri pe Facebook. Eventual ai grijă să vezi partea bună din om (în afară de țâțe sau fund) și ÎNVEȚI CEVA DE LA FIECARE.

Dacă vii mahmur miercuri dimineață, nu spui că ai ieșit cu o noapte înainte să dai din cap în Fire. Eventual, spui că ai ieșit cu prieteni, că v-ați distrat și în general spui ce vor ceilalți să audă.

Concedii trase la indigo, aspirații impuse. Nu spui că vrei să bați lumea la picior, ci că pleci cu Air France în concediu. Că Blue Air e un căcat pentru căpșunari. Te duci la Londra să faci poze, să-ți dea colega cu unghii roz like pe Facebook.

Bei Salitos sau Cosmopolitan și porți tricouri cu inscripții de hipstăr. Porți tocuri sau pălăriuțe cu dungi gri. Te duci la H&M și apoi umbli 6 luni cu căcatul de plăsuță, pe care îl etalezi prin Pipera, la metrou, cu mândrie. Plăsuța în care cari o caserolă cu fasole. E până la urmă un statement. Visezi la un iPhone, asta dacă ești sclav și nu-l ai deja. Și dacă ai iPhone, visezi la 4S sau ce numerotări mai scot ăștia.

Vorbești cu ardoare de prezentări, conferințe și enumeri cu gravitate nume de străini din Corporație cu care faci schimb de mail-uri. Te privești cu mândrie – deh, nu mulți ajung aici. Nu mulți se calcă în picioare la ora 18:00 la metrou sau stau ca oile în trafic pe Barbu Văcărescu.

Șeruiești și pastezi, faci debriefing și ai meeting. Te simți important că trimiți mail la Andreea X., trimiți la client mail. Ai poate telefon de firmă și îți verifici mail-ul de serviciu în concediu. Pentru că ești implicat și pentru că ești important, ai responsabilități și pentru că îți pasă.

Dacă nu ai iPhone, ai BlackBerry. Și mai mult ca sigur îl lași neglijent pe masa din crâșmă. Să vadă lumea, să știe.

Și ești credincios. Poate că ai și o icoană pe birou.

Dar la petrecerea firmei bei cam mult și dansezi cu tipa de la contabilitate, dai din cap pe Thunderstorm, iar dacă ai tupeu, ești pasionat de munte, de fotografie, și porți papuci de skater la birou. Numai dacă ești cool.

http://www.youtube.com/watch?v=IoyzHxeSyb0

Și, să închei. C mare, de la căcat.

Anunțuri

4 răspunsuri »

 1. Îmi place… da…

  Ca să mai citesc din rândurile meiling listurilor megacorporației:

  „Dear skypers.
  There is an idea in the air – to add some more fun to our Christmas party – make a masquerade.
  Would you like to come to the party fancy-dressed?”

  Cu alte cuvinte, poți alege: Fie vii îmbrăcat elegant, ca la gala reginei Elisabeta a treia, fie stai acasă. Dar te încântă faptul că poți alege, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s